Cheltuieli deductibile pt PFA ناشر الموضوع: Paraschiva Bloju
|
Ca raspuns la intrebarile aparute pe forum in legatura cu acest subiect. Textul este preluat din revista Capital nr.44:
"Sunt o persoana fizica autorizata (expert). Pentru a inregistra in cheltuieli platile facute pentru transport (auto propriu), facturile de telefon, gaze, lumina, trebuie facute contracte cu regiile respective? Cum se inregistreaza in contabilitate aceste plati? Georgeta Saracu - Curtea de Arges
---------------------------------------------------------------... See more Ca raspuns la intrebarile aparute pe forum in legatura cu acest subiect. Textul este preluat din revista Capital nr.44:
"Sunt o persoana fizica autorizata (expert). Pentru a inregistra in cheltuieli platile facute pentru transport (auto propriu), facturile de telefon, gaze, lumina, trebuie facute contracte cu regiile respective? Cum se inregistreaza in contabilitate aceste plati? Georgeta Saracu - Curtea de Arges
--------------------------------------------------------------------------------
Persoanele fizice autorizate au obligatia sa tina evidenta contabila in partida simpla, asa cum este prevazut prin Ordinul nr. 58 din 23 ianuarie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 7/2001, cu modificarile ulterioare. Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in evidenta contabila in partida simpla, dobandind astfel calitatea de document justificativ (de exemplu Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar). De asemenea, pentru inregistrarea cheltuielilor in contabilitate, acestea trebuie sa aiba la baza documente justificative. (contracte, facturi, etc.). Evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor si veniturilor se tine pe feluri de cheltuieli, respectiv venituri, in functie de natura lor. Astfel, cheltuielile pot fi: • cheltuielile efectuate in interesul direct al activitatii, cum sunt: - cheltuielile cu achizitionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri; - cheltuielile cu lucrari executate si servicii prestate de terti; - cheltuielile efectuate de contribuabil pentru executarea de lucrari si prestarea de servicii pentru terti; - chiria pentru spatiul in care se desfasoara activitatea, pentru utilaje si pentru alte instalatii inchiriate, utilizate in desfasurarea activitatii, in baza unui contract de inchiriere; - dobanzile aferente creditelor bancare; - cheltuielile cu comisioanele si cu alte servicii bancare; - cheltuielile cu primele de asigurare; - cheltuielile cu reclama si publicitatea; - cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii; - cheltuielile cu energia si apa; - cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane; - cheltuielile de delegare, detasare si deplasare; - cheltuielile de personal; - cheltuielile cu impozite si taxe, altele decat impozitul pe venit; - cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale de stat, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, precum si alte contributii obligatorii; - cheltuielile reprezentand contributiile profesionale obligatorii datorate asociatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii; • cheltuielile cu sponsorizarea si mecenatul; • cheltuielile de protocol; • cheltuielile cu amortizarea; • in cazul utilizarii bunurilor cu folosinta mixta (pentru afacere si in scop personal), cheltuiala deductibila se determina, dupa caz, proportional cu: numarul de kilometri parcursi in interes de afacere, numarul de metri patrati folositi in interes de afacere sau numarul de unitati de masura specifice in alte cazuri; • alte cheltuieli deductibile plafonat, stabilite potrivit reglementarilor in vigoare privind impozitul pe venit. Nu ne-ati precizat daca contractele incheiate cu furnizorii de utilitati (Electrica, Distrigaz, Romtelecom etc.) sunt pe numele dumneavoastra, ca persoana fizica autorizata, sau pe numele proprietarului imobilului in care va desfasurati activitatea, ce poate fi acelasi cu numele dumneavoastra, persoana privata (sau al familiei dumneavoastra). In cazul in care contractele nu sunt pe numele persoanei fizice autorizate, exista riscul ca inspectorii fiscali sa considere aceste cheltuieli nedeductibile la calculul venitului impozabil. In acest caz, va recomandam sa incheiati un contract cu proprietarul imobilului (de inchiriere, de comodat etc.), si astfel cotele-parti de cheltuieli cu utilitatile ce rezulta din desfasurarea activitatii in totalul cheltuielilor inregistrate pe facturi vor fi deductibile la calculul venitului dumneavoastra impozabil." ▲ Collapse | | | ORDIN Nr. 215 | Jan 12, 2004 |
Emis de MF, pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă
de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit
Publicat în Monitorul Oficial al României nr. 102 din 8 martie 2000
Poate fi descarcat de pe situl Ministerului de Finante.
De asemenea nelipsite din biblioteca traducatorului indepe... See more Emis de MF, pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă
de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit
Publicat în Monitorul Oficial al României nr. 102 din 8 martie 2000
Poate fi descarcat de pe situl Ministerului de Finante.
De asemenea nelipsite din biblioteca traducatorului independent: Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999 si HOTĂRÂREA GUVERNULUI NR. 1066
privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999
privind impozitul pe venit
Publicată în Monitorul Oficial al României nr. 2 din 5 ianuarie 2000
Disponibile tot pe situl MF. Mi se pare important sa mentionez ca tot aici exista un forum unde putem adresa intrebari sau nelamuriri la care se presupune ca va raspunde cineva. Nu am testat daca functioneaza acest mecanism, altfel un model de utilitate si transparenta.
O saptamana rodnica si numai bine. ▲ Collapse | | | Dan Ilioiu رومانيا Local time: 05:02 أنجليزي إلى روماني + ... forum pe site-ul MF | Jan 13, 2004 |
Cristiana Coblis wrote:
... pe situl MF. Mi se pare important sa mentionez ca tot aici exista un forum ...
Din pacate pe acest forum nu prea se uita nimeni (din partea ministerului). Am pus eu citeva intrebari, ele nu au aparut pe forum, la una din ele am primit un raspuns cam general, dupa 2 luni, pe adresa personala.
Poate daca sunt mai multi .... | | | Oana Popescu رومانيا Local time: 05:02 أنجليزي إلى روماني + ... Ordinul 58 din 2003 | Jan 13, 2004 |
Ordinul 215 a fost abrogat de art. 3 din ORDIN nr. 58 din 23 ianuarie 2003
pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, aprobata cu modificari prin Legea nr. 493/2002, cu modificarile ulterioare.
A fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 13 februarie 2003.... See more Ordinul 215 a fost abrogat de art. 3 din ORDIN nr. 58 din 23 ianuarie 2003
pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, aprobata cu modificari prin Legea nr. 493/2002, cu modificarile ulterioare.
A fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 89 din 13 februarie 2003. Eu l-am gasit pe Legis; pe site-ul Ministerului Finantelor am incercat sa intru azi dar nu am reusit. Primesc un mesaj de eroare.
Daca va intereseaza, in MONITORUL OFICIAL nr. 927 din 23 decembrie 2003 s-a publicat si LEGEA nr. 571 din 22 decembrie 2003
privind Codul fiscal. Are 132 pagini, asa ca avem ce citi ).
Eu ma duc saptamana asta la inspectorul fiscal, asa ca nu stiu ce cheltuieli o sa imi aprobe. Am inceput activitatea ca PFA abia in septembrie. Sa-mi tineti pumnii Un vecin de-al meu care e PFA de mai bine de un an are o inspectoare foarte amabila, care nu e chitibusara si ii accepta, de exemplu, jumatate din intretinere, jumatate din telefon, jumatate din electricitate etc., cu toate ca toate contractele sunt facute pe persoana fizica, adica asa cum le avea dintotdeauna. Mai mult, chitanta la intretinere e pe numele sotiei. Dar intrucat e aceeasi adresa cu cea pe care a declarat-o ca sediu de activitate, i-a acceptat situatia. Plus alte cheltuieli, gen hartie igienica, detergenti etc... la care nici nu m-as fi gandit. ▲ Collapse | |
|
|
Se pare ca nici prea actualizat nu este situl MF. De ce nu ma mir...
In ordinul vechi scria ca se accepta:
"14. Documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale, prevăzute în structura formularelor aprobate:
- denumirea documentului;
- numele şi prenumele contribuabilului, precum şi adresa completă;
- numărul documentului şi data întocmirii acestuia;
- menţionarea părţilor care participă la efectuarea o... See more Se pare ca nici prea actualizat nu este situl MF. De ce nu ma mir...
In ordinul vechi scria ca se accepta:
"14. Documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale, prevăzute în structura formularelor aprobate:
- denumirea documentului;
- numele şi prenumele contribuabilului, precum şi adresa completă;
- numărul documentului şi data întocmirii acestuia;
- menţionarea părţilor care participă la efectuarea operaţiunii economice şi financiare (când este cazul);
- conţinutul operaţiunii economice şi financiare, iar atunci când este necesar şi temeiul legal al efectuării ei;
- datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economice şi financiare efectuate;
- numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care răspund de efectuarea operaţiunii;
- alte elemente menite să asigure consemnarea completă a operaţiunilor în documente justificative."
Din textul ordinului 58 reprodus de Dna. Bloju reiese ca unele reglementari nu s-au schimbat si ca se accepta cheltuielile facute de persoana fizica si care sunt documentate conform legii pe numele persoanei respective si parte din cheltuielile asa-numite mixte facute in scopul desfasurarii activitatii.
Nu pot verifica acum daca textul ordinului 58 prevede ca factura trebuie sa contina mentiunea PFA (ma indoiesc). Superlex e cazut pentru moment dar voi reveni cand voi gasi textul ordinului.
Ar fi interesant de stiut plafonul pana la care se accepta cheltuieli. In trecut era fixat la 8 mil, peste acest plafon trebuia inregistrat ca mijloc fix si amortizat.
Numai bine si multumiri pentru lamuriri.
[Edited at 2004-01-13 14:11] ▲ Collapse | | | Dan Ilioiu رومانيا Local time: 05:02 أنجليزي إلى روماني + ... site legislatie | Jan 14, 2004 |
Probabil ca s-a mai spus, dar daca cunoasteti tipul (lege, HG, OG, etc), numarul si anul de aparitie puteti consulte www.corpvs.org (necesita inregistrare). Este gratuit, nu trimite spam (inca), si are un motor de cautare bun.
De asemenea, folosind o parola publicata zilnic in ziarul Curentul, puteti acc... See more Probabil ca s-a mai spus, dar daca cunoasteti tipul (lege, HG, OG, etc), numarul si anul de aparitie puteti consulte www.corpvs.org (necesita inregistrare). Este gratuit, nu trimite spam (inca), si are un motor de cautare bun.
De asemenea, folosind o parola publicata zilnic in ziarul Curentul, puteti accesa www.indaco.ro/legestart unde gasiti de asemenea legislatie actualizata.
site-ul indaco este mai bun, avind o clasificare pe tematici, legaturi intre legi si alte instrumente utile. Mai exista si o parola lunara, se publica intr-o revista, vedeti pe site. ▲ Collapse | | | Multiverba (X) Local time: 05:02 أنجليزي إلى فرنسي + ... jurnal incasari plati | Jan 15, 2004 |
nmi-am inceput activitatea la mjl anului trecut, imediat dupa ce am revenit din strainatate. as avea si eu o intrebare: in jurnalun de incasari si plati primele pozitii imi sunt ocupate de cheltuieli, si abia dupa aceea am si venuituri. cum trebuie acestea evidentiate (cheltuielile, cu culoare rosie? | | | inregistrare cheltuieli, venituri | Jan 15, 2004 |
Culoarea rosie e pentru stornare in contabilitate.
Vei vedea ca in acest jurnal tabelul are coloane separate pentru incasari si plati. In coloanele denumite: data, document si felul operatiunii completezi corespunzator fiecarui document justificativ si evidentierea se face in coloanele de incasari si plati. Daca va fi o cheltuiala vei completa in casuta de cheltuiala si la venit in casuta de venit dupa care la total scazi din venituri cheltuielile sau invers ... See more Culoarea rosie e pentru stornare in contabilitate.
Vei vedea ca in acest jurnal tabelul are coloane separate pentru incasari si plati. In coloanele denumite: data, document si felul operatiunii completezi corespunzator fiecarui document justificativ si evidentierea se face in coloanele de incasari si plati. Daca va fi o cheltuiala vei completa in casuta de cheltuiala si la venit in casuta de venit dupa care la total scazi din venituri cheltuielile sau invers Atunci ne da rezultatul dezastrului in cifre ▲ Collapse | |
|
|
leasingul financiar auto pentru PFA | Jan 25, 2004 |
In cazul unui cabinet medical (PFA), sunt deductibile cheltuielile cu leasingul auto (leasing financiar)? Multumesc | | | لم يتم تعيين مشرف خاص بهذا المنتدى للإبلاغ عن انتهاكات لقواعد الموقع أو الحصول على مساعدة، يرجى الاتصال بـ العاملين في الموقع » Cheltuieli deductibile pt PFA LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
| TM-Town | Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |