صفحات الموضوع: < [1 2 3] > | ș și ț cu virguliță - Noul update de la Microsoft ناشر الموضوع: Dan Marasescu
| Ruxi ألماني إلى روماني + ... Browser e O.K , în rest e f.complicat | Dec 5, 2006 |
Eu văd totul bine în Opera şi in Mozilla. La un moment dat am vrut să verific codarea în Opera şi felul în care se văd acele codiţe sau sedile şi am avut probleme, dar am corectat.
În Opera există mai multe tipuri de Unicod (7,8,16,32). La mine este acum pe automat 7 cred. În Mozilla nu există decât Unicod 8 şi se vede bine.
Nu înţeleg de ce la unii este aşa şi la alţii altfel, dar nu mă interesează prea mult.
Am citit în schimb link-urile lui Dan pe Sec... See more Eu văd totul bine în Opera şi in Mozilla. La un moment dat am vrut să verific codarea în Opera şi felul în care se văd acele codiţe sau sedile şi am avut probleme, dar am corectat.
În Opera există mai multe tipuri de Unicod (7,8,16,32). La mine este acum pe automat 7 cred. În Mozilla nu există decât Unicod 8 şi se vede bine.
Nu înţeleg de ce la unii este aşa şi la alţii altfel, dar nu mă interesează prea mult.
Am citit în schimb link-urile lui Dan pe Secărică şi m-am îngrozit.
În ce hal de complicată poate fi lumea IT şi mai ales cum o complică câteva litere.
N-am înţeles la ce vă folosesc acele macro - la corectarea sedilei în corectorul Word?
Totuşi nu ne-a lămurit nimeni în ce constă problema cu sedila şi virguliţa şi de ce este atât de rău. Cine stă cu lupa să vadă ce e sub s şi t?
[Edited at 2006-12-05 10:25] ▲ Collapse | | | Mihai Badea (X) لوكسمبورغ أنجليزي إلى روماني + ...
Maria Diaconu wrote:
Eu le văd bine în Firefox şi nu le văd în Opera.
Deci: sunt compatibile numai cu Firefox?
Maria, ce versiune de Opera foloseşti tu? Pun pariu că nu e ultima.
La mine şi în Opera 9 şi în IE 7 se văd bine. | | | Nu prea vă înţeleg graba | Dec 5, 2006 |
Îmi pun şi eu aceeaşi întrebare ca Ruxi: stă cineva cu lupa să verifice virguliţele?
Hai să presupunem că este o chestiune de importanţă majoră pentru binele limbii etc. Aveţi de gând să vă convingeţi toţi clienţii să îşi instaleze update-ul pentru afişarea corectă a caracterelor? (Mă gândesc că şi cel care primeşte fişierul Word trebuie să le aibă instalate, altfel nu le vede ... sau?)
Sincer, nu prea văd de ce atâta agitaţie ... atâta timp... See more Îmi pun şi eu aceeaşi întrebare ca Ruxi: stă cineva cu lupa să verifice virguliţele?
Hai să presupunem că este o chestiune de importanţă majoră pentru binele limbii etc. Aveţi de gând să vă convingeţi toţi clienţii să îşi instaleze update-ul pentru afişarea corectă a caracterelor? (Mă gândesc că şi cel care primeşte fişierul Word trebuie să le aibă instalate, altfel nu le vede ... sau?)
Sincer, nu prea văd de ce atâta agitaţie ... atâta timp cât nu scriem fişiere pentru noi, e destul de greu să convingi pe toată lumea să instaleze ceva de care nu are neapărat nevoie. ▲ Collapse | | | Dan Marasescu رومانيا Local time: 03:08 عضو (2003) أنجليزي إلى روماني + ... بادئ الموضوع Grabă nu e... | Dec 5, 2006 |
Dar Windows Vista vine cu el gata instalat, peste vreo 2 luni. Deci tot va trebui să știm cum lucrăm cu documente sau memorii vechi, chiar dacă problema corectorului ortografic se va rezolva de la sine. | |
|
|
O să dureze puţin | Dec 5, 2006 |
Dar cred că noile caractere vor fi introduse implicit în viitoarele versiuni Windows şi Office, deci nu va fi nevoie de un efort prea mare.
Nu cred că s-a agitat nimeni. Ne interesăm numai de noutăţi, please bear with us
Mda. Chestia cu memoriile nu mă prea încântă nici pe mine. De când folosesc Trados, de la 5.5, am actualizat tot timpul şi se întâmplă că în versiunile mai vechi Trados f... See more Dar cred că noile caractere vor fi introduse implicit în viitoarele versiuni Windows şi Office, deci nu va fi nevoie de un efort prea mare.
Nu cred că s-a agitat nimeni. Ne interesăm numai de noutăţi, please bear with us
Mda. Chestia cu memoriile nu mă prea încântă nici pe mine. De când folosesc Trados, de la 5.5, am actualizat tot timpul şi se întâmplă că în versiunile mai vechi Trados folosea codificarea ASCII, iar recent a trecut pe Unicode. E posibil să introducă şi ei suport pentru noile caractere, dar... Din câte ştiu Microsoft avea o participaţie în Trados, înainte de a fi achiziţionat de SDL (după achiziţie nu mai ştiu), deci există o probabilitate rezonabilă să sperăm că măcar Trados va suporta noile caractere în viitor (mai ales că ştiu că şi UE lucrează cu Trados şi cred că vor ridica unele pretenţii în acest sens). Însă cu memoriile vechi e mai complicat.
[Editat la 2006-12-05 11:39] ▲ Collapse | | | Există o posibilitate | Dec 5, 2006 |
Elvira Stoianov wrote:
Îmi pun şi eu aceeaşi întrebare ca Ruxi: stă cineva cu lupa să verifice virguliţele?
Nu am timp acum să scriu mai mult, dar în mod normal cel care primeşte fişierul Word nu poate vedea anumite caractere dacă nu le are instalate.
Există însă o posibilitate: la salvarea finală a fişierului, trebuie să intrăm în Meniul Tools/Option/Save şi să bifăm „Embed True Type Fonts”. În felul acesta, destinatarul va putea vedea caracterele chiar dacă nu le are instalate.
Desigur asta nu rezolvă toate celelalte probleme de codare, de compatibilitate cu anumite programe, browsere de internet, etc. dar asta nu mai e treaba mea. Sunt convinsă că va mai curge multă apă pe ... Someş (că pe malurile lui ma aflu ) până când noile caractere vor putea fi implementate şi utilizate pe scară largă (mai ales că şi la momentul actual actual există mulţi care nu dau 2 bani pe encoding şi caractere speciale - a se vedea numeroasele site-uri scrise în „limbă română” versiunea 0.0 - adică cea fără semne diacritice. | | | Mihai Badea (X) لوكسمبورغ أنجليزي إلى روماني + ... Literele se văd un pic diferit | Dec 5, 2006 |
Înainte să fac actualizarea, ș-ul și ț-ul îmi apăreau mai mici decât restul caracterelor (m-am uitat, de exemplu, cu atenție la ț lângă i, în agenții, și am văzut că piciorul ț-ului era la aceeași înălțime cu baza/piciorul i-ului, deși ar fi trebuit să fie pe aceeași linie cu punctul de la i). După actualizare, se vede bine.
În ceea ce privește actualizarea... See more Înainte să fac actualizarea, ș-ul și ț-ul îmi apăreau mai mici decât restul caracterelor (m-am uitat, de exemplu, cu atenție la ț lângă i, în agenții, și am văzut că piciorul ț-ului era la aceeași înălțime cu baza/piciorul i-ului, deși ar fi trebuit să fie pe aceeași linie cu punctul de la i). După actualizare, se vede bine.
În ceea ce privește actualizarea memoriilor, cred că Rainbow ar putea să ne ușureze misiunea, dar nu am avut timp să văd exact cum funcționează.
[Edited at 2006-12-05 13:35] ▲ Collapse | | | Dan Marasescu رومانيا Local time: 03:08 عضو (2003) أنجليزي إلى روماني + ... بادئ الموضوع
Am trecut la IE7 și acum văd corect caracterele. E adevărat că se văd mai mici. Nu e cazul și în Firefox. | |
|
|
Dan Marasescu رومانيا Local time: 03:08 عضو (2003) أنجليزي إلى روماني + ... بادئ الموضوع
Microsoft tocmai a anunțat că nu are de gând să rezolve problema corectorului ortografic în XP, ci numai în Vista. Nice. | | | panbanisha (X) Local time: 04:08 încurcăturile abia de acum încolo o să apară | Dec 10, 2006 |
Acum să vedeţi probleme la căutare: scrieţi cu ţ-ul nou un cuvânt banal şi nu o să îl găsiţi decât în fişierele scrise după update. Nu mai zic de google. Problema este imensă pentru că deja există multe materiale scrise în română pe net şi va fi din ce în ce mai complicată căutarea în ele. Avem texte fără diacritice, cu codificare Central European, cu codificare Windows 1520, Unicode, acum (tot unicode) dar alte caractere.
Caracterele vechi se vor vedea în con... See more Acum să vedeţi probleme la căutare: scrieţi cu ţ-ul nou un cuvânt banal şi nu o să îl găsiţi decât în fişierele scrise după update. Nu mai zic de google. Problema este imensă pentru că deja există multe materiale scrise în română pe net şi va fi din ce în ce mai complicată căutarea în ele. Avem texte fără diacritice, cu codificare Central European, cu codificare Windows 1520, Unicode, acum (tot unicode) dar alte caractere.
Caracterele vechi se vor vedea în continuare, dar marea problemă este că vor fi văzute drept caractere diferite în majoritatea programelor (văzute din punct de vedere soft, adică de mai toate funcţiile care ne uşurează viaţa, nu doar în traducere - speller, căutări, ordonări alfabetice, etc.).
Şi aşa majoritatea textelor româneşti nu folosesc deloc diacritice. Inovaţia asta absurdă (pentru un singur pixel) va descuraja şi mai mult folosirea lor.
Ar trebui să fim mândri de faptul că sedila este în limba turcă, pentru că soluţia au ales-o inspirându-se de la noi (pe vremea când noi treceam la litere latine, la ei se caligrafia în litere arabe)
Eforturile lui nea Secărică trebuiau îndreptate spre Academia Română, care tot se află într-o perioadă de deschidere spre nou. ▲ Collapse | | | panbanisha (X) Local time: 04:08 dorinţă de a complica lucrurile | Dec 10, 2006 |
Totuşi nu ne-a lămurit nimeni în ce constă problema cu sedila şi virguliţa şi de ce este atât de rău. Cine stă cu lupa să vadă ce e sub s şi t?
[Edited at 2006-12-05 10:25]
Aveţi mare dreptate. Dar maniacii reglementărilor absurde nu se lasă. Dacă în normele academiei scrie că ş şi ţ se scriu cu virguliţă, atunci e o infracţiune enormă să foloseşti sedila (care e definită de multe ori ca sinonim pentru virgulă). | | | Dan Marasescu رومانيا Local time: 03:08 عضو (2003) أنجليزي إلى روماني + ... بادئ الموضوع Să nu ne panicăm | Dec 11, 2006 |
Cred că alte limbi au probleme mult mai mari decât asta. Eu văd această mică schimbare în contextul mai larg al trecerii de la ASCI și altele la standardul de codare Unicode.
În general, soluțiile tehnice sunt destul de simple. De exemplu, Google asociază deja noile caractere cu "s" și "t", așa cum făcea și cu cele vechi. Puteți să încercați.
Am descărcat și instalat IE7 și acum se vede bine, într-adevăr. ... See more Cred că alte limbi au probleme mult mai mari decât asta. Eu văd această mică schimbare în contextul mai larg al trecerii de la ASCI și altele la standardul de codare Unicode.
În general, soluțiile tehnice sunt destul de simple. De exemplu, Google asociază deja noile caractere cu "s" și "t", așa cum făcea și cu cele vechi. Puteți să încercați.
Am descărcat și instalat IE7 și acum se vede bine, într-adevăr.
Eu am făcut o bară de macrocomenzi pentru convertirea documentelor Word în ambele direcții și pentru convertirea în Word a memoriilor de traducere Trados. În mod sigur ar putea fi mai bună, dar nu prea am timp de optimizare zilele astea. Dacă cineva vrea să le încerce, să-mi scrie un e-mail.
Din câte am văzut eu, funcția de Find and replace din Translator's Workbench nu poate să facă modificarea pentru că nu se pot introduce noile caractere de la tastatură. Dacă mă înșel, vă rog să îmi spuneți. Funcția similară din Wordfast, în schimb, pare să se descurce mai bine, pentru că totul e deja în Unicode.
[Edited at 2006-12-11 23:34] ▲ Collapse | |
|
|
lucca رومانيا Local time: 04:08 أنجليزي إلى روماني Updateul a început să se folosească! | Dec 21, 2006 |
Am primit o felicitare de Crăciun de la ING, în care ă, ţ se vedeau altfel decât celelalte litere (dar corect ca diacritice). Nu am reuşit să corectez chestia asta cu nici un fel de tabel de caractere din View>Character Encoding (folosesc Mozilla).
Am încercat să pun aici şi un cut&paste, dar am renunţat, pt. că la mine pe ecran totul apărea normal.
[Edited at 2006-12-21 19:55] | | | Dan Marasescu رومانيا Local time: 03:08 عضو (2003) أنجليزي إلى روماني + ... بادئ الموضوع Conversie în PDF | Mar 13, 2008 |
Aş vrea să vă cer o favoare. Cine are ultima variantă de Adobe Acrobat ar putea să facă o conversie de document Word cu caracterele noi în PDF? Aş fi curios să ştiu dacă se afişează corect.
Merci,
Dan | | | lucca رومانيا Local time: 04:08 أنجليزي إلى روماني Conversie în PDF | Mar 13, 2008 |
Dan Marasescu wrote:
Aş vrea să vă cer o favoare. Cine are ultima variantă de Adobe Acrobat ar putea să facă o conversie de document Word cu caracterele noi în PDF? Aş fi curios să ştiu dacă se afişează corect.
Merci,
Dan
Presupun că versiunile rezonabil de recente de Adobe Acrobat pot face corect conversia, cu condiţia ca documentul Word să fi fost salvat cu opţiunea Embed True Type Fonts activată, de pe un calculator cu update-urile la zi. Nu e decât o presupunere, dar HTH. | | | صفحات الموضوع: < [1 2 3] > | لم يتم تعيين مشرف خاص بهذا المنتدى للإبلاغ عن انتهاكات لقواعد الموقع أو الحصول على مساعدة، يرجى الاتصال بـ العاملين في الموقع » ș și ț cu virguliță - Noul update de la Microsoft Anycount & Translation Office 3000 | Translation Office 3000
Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.
More info » |
| CafeTran Espresso | You've never met a CAT tool this clever!
Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer.
Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools.
Download and start using CafeTran Espresso -- for free
Buy now! » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |